Yurt İçi
Bursa
1. GÜN
Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç”tır. İnsanlığın 8000 yıllık mutfak kültüründeki vazgeçilmez önemini koruyan zeytin, ülkemizde oldukça bol yetiştirilmektedir. Anavatanı Türkiye olan zeytin üretiminde İznik, Marmara’nın en büyük üretim merkezidir. İznik zeytini sofralık olarak yetiştirilir. Türkiye dünya zeytin üretiminin % 10’nunu karşılarken siyah zeytin üretiminde birinci, sofralık zeytinde ikinci ve zeytinyağı üretiminde 4.cü sırada yer almaktadır. Zeytin hasatında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmemiş, asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Hasat, Kasım ile Mart ayları arasında yapılır. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Günümüzde zeytin hasadında makineden de (sarsma ve yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama) yararlanılmaktadır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem, elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar. İznik’te üretimi yapılan tarımsal ürünler içinde zeytin,çiftçi ailelerinin %70 gibi önemli bir kısmının gelir kaynağı olarak birinci sırayı almaktadır. Gemlik tipi [Gemlik Tipi Zeytin] sofralık diye bilinen bu zeytinliklerden yıllara göre değişmekle birlikte 12.000-18.000 ton arasında zeytin üretilmekte ve bunun da %90’ı sofralık, %10’u da yağlık olarak değerlendirilmektedir.
* İZNİK
* Türklerin Anadolu'daki ilk Başkenti
* Hristiyanlık Tarihinde 1. KONSİL VE 7. KONSİLİN Yapıldığı Yer
* Osmanlı Mimarisinde İlk Kez Ters T Planlı Yapılmış İmarethane (Nilüfer Hatun)
* Türkiye'nin 5. Büyük Gölü İznik Gölü
* Marmara Bölgesinde Günümüze Ulaşmış Tek Roma Tiyatrosu
ZEYTİN HASADI - ZEYTİNYAĞI FABRİKASI - AYASOFYA KİLİSESİ - YEŞİL CAMİİ - İZNİK ÇİNİ ATÖLYESİ - ELBEYLİ KÖYÜ
Turumuz, sizleri 07.00 Yenibosna Airport Avm Otoparkı - 07.30 Prontotour Merkez Ofis Önü - 08.00 Kadıköy Tepe Nautilus AVM Yanı (Ayrılık Çeşme Metro İstasyonu İspark Otoparkı) - 08.15 Kartal Yemek Center - 08.30 Gebze Center Avm Önünden alarak, Osmangazi Köprüsünü kullanarak tarihin bütün dönemlerinde önemli bir yer edinen müze şehir İznik'e doğru hareket ediyoruz. İlk olarak zeytin hasadını yapacağımız İnikli Köyüne gidiyoruz. İnikli köyünde kısa bir turun ardından bize ayrılmış olan zeytin bahçesinde dalından zeytinleri toplayarak hasada ortak oluyoruz (İklim şartlarına göre başka bir köydede hasat yapılabilir). Sonrasında köyün yakınında bulunan zeytin fabrikasına giderek zeytinyağı hakkında bilgi alarak işlenişini görüyoruz. İsteyen misafirlerimiz için kısa bir alışveriş molası veriyoruz. Ardından tarihi çok sayıda yapıyı barındıran sur içindeki İznik'i gezmeye başlıyoruz. İznik'i yürüyerek gezdiğimizde göreceğimiz yerler ise; Yeşil Camii, Hacı Özbek Camii, Nilüfer Hatun İmarethanesi (Restorasyondan Dolayı Kapalı Değil İse), Lefke Kapı, Roma Su Kemerleri, Ayasofya Kilisesi, Roma Tiyatrosu (Panoramik), Süleyman Paşa Medresesi, Çini Fırınları Kazı Alanı (Panoramik), Çandarlı Türbesi olacaktır. Ardından İznik Çini Atölyesine gidiyoruz. Burada ustamız tarafından çini hakkında bilgi alırken, bir yandanda kendi çinilerimizi boyuyoruz (Ekstra). Burada vereceğimiz alışveriş molamızın ardından İznik çevresinde tarihi ve doğal güzellikleri barındıran köyleri gezmeye başlıyoruz. İlk olarak Elbeyli köyüne gidiyoruz. Burada Roma döneminden kalmış Obeliks (Beştaş) ve Anıtsal Çınar Ağacını ziyaret ediyoruz. Tarihe doyduktan sonra İznik Gölü kenarında, güneşin batışını seyrederek yorgunluk çaylarımızı içiyoruz. Sonrasında İstanbul'a hareket ediyoruz. Siz sayın misafirlerimizi, bir dahaki Prontotour organizasyonunda görüşmek üzere aldığımız noktalara bırakarak vedalaşıyoruz. Hoşçakalın.
Sabah Kahvaltısı: Ekstra Olarak Alınacaktır.
Öğle Yemeği: Ekstra Olarak Alınacaktır.
Akşam Yemeği: Ekstra Olarak Alınacaktır.
Rota: İstanbul – İznik (140 km) İznik Çevre Gezileri (30 km) İznik - İstanbul (140 km)
Toplam Kat Edilecek Mesafe: 310 Km
NOT: TURUN AMACINA UYGUN OLMASI AÇISINDAN, TURDAKİ KATILIMCI SAYISI MAKSİMUM 25 KİŞİ İLE SINIRLANDIRILACAKTIR. BUNDAN KAYNAKLI KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR 27’LİK VEYA 16’ LIK KOLTUK SAYISINA SAHİP ARAÇLAR OLACAKTIR.
MIDIBUSLER
ISUZU TURKUAZ: 31+1 Veya 27 + 1 Koltuklandırma, Yatar Otobüs Koltuklu, Abs, Asr, Klima, 1 Adet Monitör, 1 Adet Buzdolabı, Su Isıtıcılı Mutfak Ünitesi, Okuma Lambaları, Rehber Anonsu İçin Ses Sistemi, Cd Ve Dvd Oynatıcı.
NOVO LUX: 31+1 Veya 27 + 1 Koltuklandırma, Yatar Otobüs Koltuklu, Abs, Asr, Klima, 1 Adet Monitör, 1 Adet Buzdolabı, Su Isıtıcılı Mutfak Ünitesi, Okuma Lambaları, Rehber Anonsu İçin Ses Sistemi, Cd Ve Dvd Oynatıcı.
TEMSA PRESTIGE: 31+1 Veya 27 + 1 Koltuklandırma, Yatar Otobüs Koltuklu, Abs, Asr, Klima, 1 Adet Monitör, 1 Adet Buzdolabı, Su Isıtıcılı Mutfak Ünitesi, Okuma Lambaları, Rehber Anonsu İçin Ses Sistemi, Cd Ve Dvd Oynatıcı.
MINIBUSLER
MERCEDES SPRİNTER: 12+1 veya 16 + 1 Koltuklandırma, Özel Tasarlanmış Yatar Otobüs Koltuklu, Abs, Asr, Klima, 1 Adet Buzdolabı, Okuma Lambaları, Rehber Anonsu İçin Ses Sistemi, Cd Ve Dvd Oynatıcı.
WOLKSWAGEN CRAFTER: 12+1 veya 16 + 1 Koltuklandırma, Özel Tasarlanmış Yatar Otobüs Koltuklu, Abs, Asr, Klima, 1 Adet Buzdolabı, Okuma Lambaları, Rehber Anonsu İçin Ses Sistemi, Cd Ve Dvd Oynatıcı.
NOT: Turlarımızda kişi sayısına göre, yukarıda belirtilen araç tiplerinden herhangi birisi kullanılır.